Kapilární metody pro analýzu peptidů a proteinů - Šťastná, Zdeňka (Univerzita Pardubice, 2013)
Disertační práce se zabývá vývojem a využitím kapilárních metod (konkrétně kapilární elektroforézy, kapilární elektrochromatografie a nanokapalinové chromatografie) ke studiu modifikací vznikajících u vybraných bílkovin (konkrétně hovězího sérového albuminu, lidského sérového albuminu, lidského transferinu) v důsledku neenzymatické glykace. V teoretické části jsou shrnuty poznatky o neenzymatické glykaci bílkovin, jejím průběhu, výsledných produktech a významu této reakce pro živý organismus. Dále se věnuje principům kapilární elektroforézy a nanokapalinové chromatografie a jejich využití v proteomice. Experimentální část seznamuje s použitými chemikáliemi, instrumentací, metodami a postupy příprav jednotlivých vzorků používaných pro tyto studie. Výsledky a diskuze shrnují dosažené výsledky a poznatky a jsou rozděleny na 3 části: (i) studium modifikace hovězího sérového albuminu oxo-sloučeninami, (ii) kapilární elektrochromatografie v otevřené kapiláře s navázanými zlatými nanočásticemi, (iii) nové monotopické neenzymatické modifikace vzniklé reakcí albuminu s ribózou.
Capillary methods for the analysis of peptides and proteins
Keywords: bílkoviny; neenzymatická glykace; konečné produkty glykace; kapilární elektroforéza; kapilární elektrochromatografie; nanokapalinová chromatografie; proteins; non-enzymatic glycation; advanced glycation end products; capillary electrophoresis; capillary electrochromatography; nanoliquid chromatography