Pokroky v diagnostice a terapii Wilsonovy choroby - Behančínová, Petra (Univerzita Pardubice, 2017)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na pokroky v diagnostice a terapii Wilsonovy choroby. První část práce je věnována mědi samotné a jejímu osudu v lidském těle. Dále jsou shrnuty obecné informace o tomto onemocnění, formy manifestace a hlavní klinické příznaky. V druhé části je věnována pozornost diagnostice a terapii onemocnění. Jsou zde popsány nejen základní diagnostické metody, ale i veškeré možnosti léčby.
The progress in diagnostic and therapy of Wilson disease
Keywords: metabolismus mědi; Wilsonova choroba; Kayserův-Fleischerův prstenec; terapie; penicilamin; zinek; chelatační polymerní mikročástice; copper metabolism; Wilson's disease; Kayser-Fleisher ring; treatment; penicillamine; zinc; chelating polymeric beads