Využití klasifikace ICF v hodnocení kvality života u pacientů s artrózou kolenního kloubu - Holmanová, Simona (Univerzita Pardubice, 2013)
Předmětem této práce je využití mezinárodní klasifikace ICF u pacientů s artrózou kolenního kloubu. Je zkoumán jeden soubor záměrně vybraných pacientů před implantací totální endoprotézy kolenního kloubu a 3 měsíce po implantaci v nemocnici krajského typu. Teoretická část popisuje příznaky, diagnostiku a léčbu artrózy. Část práce se též věnuje kvalitě života. Konec teoretické části je věnován Mezinárodní klasifikaci funkčních schopností, disability a zdraví (ICF), její podstatě a praktickému využití. V praktické části je charakterizován zkoumaný soubor pacientů pomocí základní popisné statistiky, dále jsou vyhodnoceny výsledky použitých dotazníku - ICF Core Setu pro diagnózu osteoartrózy a SF - 36 O kvalitě života podmíněné zdraví. Diskuze se zaměřuje na stanovené cíle, výzkumné otázky a hypotézy. V závěru jsou shrnuty nejdůležitější výsledky výzkumu s doporučením pro klinickou praxi.
Use of the ICF in assessing the quality of life in patients with arthrosis of the knee - joint
Keywords: ICF; artróza kolenního kloubu; kvalita života; bolest; arthrosis of knee joint; quality of life; pain