Smrtelná část duše v Platónově Timaiu - Kučerová, Kristýna (Univerzita Pardubice, 2024)
V dialogu Timaios se odhaluje Platónova filosofie o smrtelné části duše člověka a její důležitosti pro pochopení podstaty lidského života. Smrtelná část duše je součástí konceptu Platónovy triády duše a je činitelem, který má vliv na mnoho aspektů lidského jednání a vědomí. V tomto dialogu je smrtelná duše člověka představena jako mozaika, která se skládá z různých částí. Platón považuje smrtelnou část duše za část nižší, jež je však nezbytná pro fungování těla a následně lidského života, zatímco na nesmrtelnou část Platón nahlíží jako na vyšší, vznešenější aspekt duše. Podle Timaia je nesmrtelná duše správcem a průvodcem smrtelné duše. Smrtelná složka je klíčem k pochopení toho, jak lidský život funguje. Je nezbytnou podmínkou pro to, abychom mohli vést řádný a pravdivý život, je tedy nepostradatelným doplňkem nesmrtelné části duše. Je jakýmsi prostředníkem mezi tělem a vyšší částí duše, která nám poskytuje schopnosti myšlení a rozhodování. V této práci se budu snažit najít odpověď otázku, která v Platónově Timaiu nikdy nebyla zodpovězena, a to, čím je vlastně ona smrtelná část duše.
The mortal part of the soul in Plato's Timaeus
Keywords: Platón; Timaios; duše; smrtelná duše; Plato; Timaeus; soul; mortal soul