Celní úřady v postavení policejních orgánů - Šimák, Karel (Univerzita Pardubice, 1998)
Práce nejprve stručně seznamuje s historií vývoje celnictví a celní správy a stručným vývojem policejních orgánů se zvláštním zřetelem na kompetence vyšetřování. Následně jsou předloženy teoreticko-metodologické postupy celních úřadů v postavení policejních orgánů ve smyslu platného trestního řádu. Předkládá porovnání obdobných kompetencí některých zemí Evropy a Evropské unie a dále hodnotí výslednou činnost celní správy v trestním prověřování za předcházející dva roky a předkládá několik praktických aplikací Celního úřadu Liberec předaných vyšetřovateli Policie České republiky.
Keywords: celní úřady; celní správa; policie; trestní řád