Životní příběh člověka s Fallotovou tetralogií - Čermáková, Tereza (Univerzita Pardubice, 2021)
Bakalářská práce se zabývá životním příběhem pacientky s Fallotovou tetralogií ve smyslu kvality jejího života. Tento průzkum využívá prvků případové studie. Práce se soustředí na vliv diagnózy na pacientku a její rodinu. Jako hlavní nástroj k průzkumnému šetření byly rozhovory s pacientkou, jejími rodiči, starší sestrou a jejím nynějším partnerem. V další části průzkumného šetření byl použit standardizovaný dotazník WHOQOL-BREF. Tato práce indikuje, že onemocnění Fallotovou tetralogií přináší mnoho omezení, především v oblasti pohybu, a velkou psychickou zátěž jak na pacienta samotného, tak i na jeho nejbližší okolí. Rovněž byla posuzována kvalita života celé rodiny, která byla vyhodnocena jako velice nadprůměrná.
Life story of a woman with Tetralogy of Fallot
Keywords: životní příběh; Fallotova tetralogie; kvalita života; diagnóza; rozhovory; WHOQOL-BREF; omezení; life story; Tetralogy of Fallot; quality of life; diagnosis; interview; WHOQOL-BREF; limitations