Pigmenty oxidového typu - Jurčíková, Dagmar (Univerzita Pardubice, 2005)
Práce se zabývá možností dopování oxidu bismutitého prvky vzácných zemin. Experimentálně byly nalezeny, ověřeny a rozpracovány podmínky syntézy pigmentů typu (Bi2O3)1-x(Ln2O3)x s teplotou výpalu pohybující se od 600 do 900°C. Byl sledován vliv rostoucího obsahu prvků vzácných zemin a teploty výpalu na výsledné barevné vlastnosti pigmentů. Cílem bylo nalézt odstíny žluté nebo oranžové barvy pigmentů za použití ekologicky přijatelných surovin. Poté byly hodnoceny fyzikálně-chemické vlastnosti a stanoveny podmínky mletí pigmentů.
Pigments of oxide type
Keywords: anorganické pigmenty; Oxid bismutitý; optické vlastnosti