Magnetické nanočástice Fe3O4@SiO2 povrchově funkcionalizované aminoskupinami - Rašková, Marcela (Univerzita Pardubice, 2013)
Byla provedena literární rešerše týkající se metod přípravy a charakterizace magnetických nanočástic Fe3O4 potaženého nanovrstvou oxidu křemičitého s navázanými aminoskupinami na povrchu s ohledem pro medicinální aplikace. Oxidací síranu železnatého byly připraveny hydrofilní nanočástice Fe3O4 o hydrodynamické velikosti 114 +- 59 nm. Následující sol-gel metodou tj. řízenou hydrolýzou tetraethylesteru kyseliny křemičité probíhající na povrchu částic Fe3O4 byly připraveny částice Fe3O4@SiO2 o velikosti 188 +- 36 nm. V posledním stupni syntézy byly na povrch částic Fe3O4@SiO2 reakcí s 3-aminopropyltriethoxysilnem navázány aminoskupiny odpovídající celkovému obsahu dusíku 2,21 +- 0,03%. Obsah reaktivních aminoskupin byl stanoven spektrofotometrickou metou založenou na reakci se 4-nitrobenzaldehydem s následnou hydrolýzou a odpovídá 1,22 +- 0,02 % N. Při reakci probíhající 1h byla zachována původní velikosti částic (190 +- 40 nm). Prodloužením reakční doby aminace na 3h došlo ke vzniku agregátů a k navýšení celkového obsahu dusíku na 3,75 +- 0,03%. Obsah reaktivního dusíku se však zvýšil jen nepatrně (1,30% +- 0,02%). Sférický charakter připravených částic Fe3O4@SiO2-NH2 a jejich hydrodynamická velikost je vhodná pro medicinální aplikace.
Magnetic nanoparticles of Fe3O4@SiO2 with surface functionalized by aminogroups
Keywords: nanočástice; Fe3O4; magnetit; sol - gel metoda; 3 - aminopropyltriethoxysilan; nanoparticles; magnetite; sol - gel method; 3 - aminopropyltriethoxysilane