Genderové aspekty vybraných levicově orientovaných ženských časopisů ve 20. až 50. letech 20. století - Egertová, Jana (Univerzita Pardubice, 2024)
Cílem diplomové práce bude genderová analýza vybraných ženských levicově orientovaných časopisů, vycházejících v období 20. až 50. let 20. století. Prostřednictvím kvalitativní obsahové analýzy bude sledován způsob, jakým byl v těchto periodikách konstruován obraz žen, mužů a obecně genderových vztahů, jak se tento obraz lišil mezi jednotlivými periodiky a jak se vyvíjel v čase. Zkoumány budou primárně časopisy Ženské noviny, Komunistka a Rozsévačka, pro lepší postihnutí změn způsobených druhou světovou válkou a komunistickým převratem bude dílčí část výzkumu věnována jejich komparaci s několika prvními ročníky časopisu Vlasta.
Gender aspects of selected left-wing women's magazines from the 1920s to the 1950s
Keywords: ženský levicový tisk; levicový proud ženského feminismu; postavení žen v českém prostředí; women's left-wing press; left-wing tendencies of women's feminism; position of women in the Czech setting