Adaptační proces u perioperačních sester - Slánská, Pavla (Univerzita Pardubice, 2025)
Cílem diplomové práce s názvem "Adaptační proces u perioperačních sester" je zjistit míru psychické pracovní zátěže perioperačních sester v adaptačním procesu při práci na operačním sále. Práce obsahuje teoretickou a výzkumnou část. Teoretická část se zabývá náplní profese perioperační sestry, historií povolání, specializačním vzděláváním a provozem operačních sálů. Další kapitoly popisují náležitosti adaptačního procesu, hodnocení adaptačního procesu a vysvětlují legislativu adaptačního procesu platnou v ČR. Výzkumné šetření bylo realizováno formou kvantitativního výzkumu se záměrným výběrem respondentů dle určených kritérií. Sběr dat a jejich hodnocení bylo provedeno pomocí standardizovaného Meisterova dotazníku. Dotazník slouží k hodnocení vlivů pracovní činnosti na psychiku pracovníka, hodnotí tedy psychickou zátěž pracovníka. Výzkumné části se zúčastnilo celkem 70 respondentek, které byly rozděleny do 2 skupin po 35 respondentkách. První skupinu tvořily respondentky perioperační sestry v adaptačním procesu s praxí 1-2 roky. Druhou skupinu, tvořily respondentky perioperační sestry, které již adaptační proces na svém pracovišti operačních sálů ukončily. Z výzkumné části vyplynuly faktory, které negativně ovlivňují obě skupiny respondentek a míra psychické pracovní zátěže. Dále byly respondentkám položeny otázky, které výzkumný soubor charakterizující např. věk, délka praxe, typ pracoviště, dosažené vzdělání. Pracovní zátěž byla u první skupiny klasifikována druhým stupněm tedy přetížení a u druhé skupiny prvním stupněm zátěže ze tří. Rozdíl míry psychické pracovní zátěže mezi skupinami byl prokázán jako statisticky nevýznamný.
Adaptation process in perioperative nurses
Keywords: adaptační proces; perioperační sestra; pracovní zátěž; adaptation process; perioperative nurse; workload