Význam a stanovení mastných kyselin v lidské placentě - Korejsová, Kateřina (Univerzita Pardubice, 2016)
Práce se zaměřuje především na popis lidské placenty a na mastné kyseliny v ní obsažené. Dále se zabývá transportem mastných kyselin přes placentu, jelikož dostatečný přísun mastných kyselin je pro vyvíjející se plod zcela nezbytný. Poslední kapitola práce popisuje metodu pro sledování placentárního transportu mastných kyselin, plynovou chromatografii.
Determination and importance of free fatty acids in human placenta
Keywords: lidská placenta; gestační diabetes mellitus; mastné kyseliny; plynová chromatografie; human placenta; gestational diabetes mellitus; fatty acids; gas chromatography