Stručný pohled na současné evropské archivnictví - Ryšavý, Jan (Univerzita Pardubice, 2012)
Práce se zabývá stručným pohledem na evropské archivnictví, definuje pojem archivnictví, popisuje vývoj archivnictví v České republice a v Evropě po roce 1945, kde si všímá vývoje legislativy, organizace a vzdělávání archivářů. Zaměřuje se také na mezinárodní spolupráci a na organizace s tím spojené. Snaží se poukázat na nové trendy, které budou mít na archivnictví značný vliv.
Brief Survey of Current European Archives
Keywords: archivy; archivnictví; archivní síť; archivní legislativa; mezinárodní spolupráce; archive; archiving; archives; archive network; archival legislation; international cooperation