Učební text z českých a československých dějin v evropském a regionálním kontextu v letech 1918-1993 - Hejnová, Iva (Univerzita Pardubice, 2020)
Předkládaná diplomová práce doplňujícího pedagogického studia s názvem Učební text z českých a československých dějin v evropském a regionálním kontextu v letech 1918-1993 je zaměřena na přípravu učebního textu do předmětu dějepis pro druhý stupeň základních škol a víceletá gymnázia. První teoretická část se věnuje obecným předpokladům kladeným na učební texty z oblasti dějepisu včetně specifik týkajících se regionálních dějin a regionální historiografie. Ve druhé části je předložen návrh učebního textu obsahující šest vzorových kapitol pokrývajících období let 1918-1945 v okrese Trutnov spolu s řešením úkolů a otázek. Na závěr je provedena stručná didaktická analýza navrženého učebního textu.
Didactic Text of Czech and Czechoslovak History in the European and Regional Context in 1918-1993
Keywords: učební text; regionální dějiny; moderní dějiny; okres Trutnov; druhá světová válka; nucená práce; dějepis pro základní školy a víceletá gymnázia; didactic text; regional history; modern history; Trutnov district; World War II; forced labor; history for elementary schools and multi-year grammar schools