INFEKČNÍ RIZIKA PŘI PRÁCI ZDRAVOTNICKÉHO ZÁCHRANÁŘE - Svoboda, Martin (Univerzita Pardubice, 2015)
Cílem této bakalářské práce je zjistit, jaké je povědomí laické veřejnosti o činnosti záchranné služby, o infekčních rizicích spojených s výkonem profese zdravotnického záchranáře a také o rizicích hrozících jim, během každé služby. Teoretická část se věnuje hierarchii zdravotnické záchranné služby v České republice a popisuje infekční onemocnění, které jsou rizikové pro zdravotnické záchranáře. Práce se nadále zabývá způsoby šíření jednotlivých onemocnění a zmiňuje se také o možnostech diagnostiky a léčby. Praktická část je rozdělena na dva celky, první je zaměřen na zjištění informovanosti veřejnosti o rizicích spojených se zdravotnickou záchrannou službou a druhý zjišťuje, zda zdravotničtí záchranáři dodržují ochranné postupy. Celá praktická část vychází z dotazníků, které byly vyplněny elektronickou formou. Praktická část obsahuje stanovené hypotézy a výsledky jednotlivých otázek z anonymního dotazníku. Výsledky jsou znázorněny pomocí grafů nebo tabulek.
Risk of infection at paramedic work
Keywords: Emergency Medical Service; paramedic; infection; infectious diseases; manifestation; diagnosis; treatment; Zdravotnická záchranná služba; zdravotnický záchranář; infekce; infekční onemocnění; projevy; diagnostika; léčba