Komplexní restaurování rukopisu AMK 61 ze sbírek SOA v Teplicích - Dryáková, Eva (Univerzita Pardubice, 2016)
Předmětem bakalářské práce je komplexní restaurování úředního rukopisu číslo 61 z fondu Archiv města Krupky. Zadavatelem práce je Státní oblastní archivu v Litoměřicích. Jedná se Bürgerprotokoll neboli radní protokol z let 1634 až 1812 v původní celousňové vazbě s lepenkovými deskami. Záznamy jsou psány německy. Jako záznamový prostředek je použit železogalový inkoust, jehož koroze způsobuje kyselou degradaci papírové podložky knižního bloku. Práce se tudíž částečně zabývá odkyselením pomocí vodného procesu demineralizované vody obohacené o hořečnaté a vápenaté ionty a nevodného procesu MMMK v metanolu. Bakalářská práce také obsahuje popis přitištěných pečetí a filigránů. Podle nalezených filigránů byly vypracovány hypotézy o provenienci papírů z knižního bloku, ale také druhotně použitých tisků za lepenkových desek. Bakalářská práce má formu rozšířené restaurátorské dokumentace. Obsahuje všechny její náležitosti jako je fotodokumentace stavu před, během a po restaurování, průzkum stavu a typologie objektu, podle níž je vyhotoven restaurátorský záměr, popis provedených zákroků, doporučené podmínky uložení a vystavování a seznam použitých materiálů a chemikálií.
Comprehensive Restoration of the Manuscript AMK 61 from the State Regional Archive Teplice
Keywords: restaurování; konzervace; barokní knižní vazba; rukopis; Bürgerkrotokoll; Krupka; železogalové inkousty; odkyselení; neutralizace; obohacená voda; MMMK; pečetě; filigrány; restoration; conservation; baroque book binding; manuscript; iron gall inks; deacidification; neutralization; calcium bicarbonate and magnesium bicarbonate; magnesium methoxide in methanol; seals; watermark