Pražská mozaikářská dílna Viktora Foerstera. Přehled monumentálních zakázek - Říhová, Vladislava; Křenková, Zuzana (My University, 2017)
Malíř Viktor Foerster založil na počátku 20. století v prostorách kláštera u sv. Jiří na Pražském hradě mozaikářskou dílnu. Ačkoliv je považován za prvního českého mozaikáře, jeho dílo dosud není nijak uceleně zhodnoceno. Pohled na několik desítek Foersterových mozaikových realizací je skládán až v poslední době díky terénnímu průzkumu a archivním rešerším. Průzkum písemných pramenů zprostředkoval pevná data z Foersterova osobního i pracovního života, která vyvracejí v literatuře tradované omyly a rozšiřují pohled na jeho tvorbu. Úvod studie ozřejmuje původ zájmu o specifickou techniku, Foersterovy názory na výtvarné působení mozaiky, italské školení a vazby na okruh Beuronské umělecké školy. Následuje stručný přehled zakázek v Čechách, na Moravě i v zahraničí. Zmiňována jsou díla svázaná s profánní i sakrální architekturou, sepulkrální tvorba a restaurátorské zakázky, přičemž je pozornost věnována i zaniklým a nerealizovaným mozaikám.
Prague mosaic workshop of Viktor Foerster. An overview of monumental contracts
Keywords: mozaika; beuronské umění; sepulkrální památky; restaurování; umělecko-řemeslná dílna; Viktor Foerster; Pantaleon Jaroslav Major; P. Desiderius Lenz, Jan Vejrych; Osvald Polívka, Marie Foersterová; Praha, České Budějovice; Monte Cassino; Aquileia; Mosaic; Beuron art; sepulchral monuments; restoration; workshop of arts and crafts; Viktor Foerster; Pantaleon Jaroslav Major; P. Desiderius Lenz; Jan Vejrych; Osvald Polívka; Marie Foersterová; Prague; České Budějovice; Monte Cassino; Aquilei