Komplexní restaurování konvolutu knih Itinerarium Sacrae Scripturae a Historie Židovské - Stružová, Veronika (Univerzita Pardubice, 2011)
Tato praktická bakalářská práce se zabývá popisem restaurátorských postupů při restaurování konvolutu dvou knih ze sbírek Vědecké knihovny v Olomouci. Konvolut byl vytištěn v Praze Danielem Adamem z Veleslavína v roce 1592. Kniha byla velmi poškozená, hlavně v knižním bloku. Listy byly přeházené, dost jich chybělo. Původní vazba se nedochovala. Knižní blok byl chráněn jenom jednoduchou obálkou z lepenky. Ta byla přišita k dvojitým vazům knižního bloku. Hřbet knihy byl poškozen hlavně v přední a zadní části bloku. Některé složky se dochovaly jen jako jednotlivé listy sešité dohromady pomocí modré bavlnky. Tato práce obsahuje popis poškození, přesný popis restaurátorských postupů, seznam použitých materiálů a chemikálií, doporučené podmínky uložení a výsledky odborných analýz a průzkumů. Dále je součástí této práce obrazová část s grafickou přílohou a fotografiemi knihy před, v průběhu a po restaurování.
Comprehensive restoration of books Itinerivm Sacrae Scripturae and History of Hebrew's
Keywords: restaurování; konvolut; Daniel Adam z Veleslavína; konzervační vazba; restauration; convolute; conservation binding