Péče o duši u Sókrata (Platóna) v pojetí Jana Patočky - Jaštíková, Dana (Univerzita Pardubice, 2012)
Cílem a smyslem této bakalářské práce mělo být postihnout Sókratův (Platónův) pojem "péče o duši" a to, jak jej chápal Jan Patočka. Nejprve se práce věnuje Patočkově spisu s názvem Počátky systematické psychologie. Druhá část je věnovaná tomu, jak Patočka rozumí duši u předchůdců Sókrata. Třetí část je věnovaná Sókratovi a jeho péči o duši, jak Sókratova péče o duši probíhá, jaké jsou její etapy, momenty, výsledky, její celková nálada. Další část je věnovaná pojmu areté a blaženost. Pátá část je věnovaná Platónovi a jeho pojetí duše a péče o duši jako centru platónského učení. Závěr práce je věnován rozborům ontologického a ontokosmologického rozvrhu a péči o duši v obci.
Care of the soul by Socrates (Plato) in the conception of Jan Patočka
Keywords: psyché; duše; doxa; areté; blaženost; péče o duši; obec; ideje; ontologický rozvrh; ontokosmologický rozvrh; Sókrates; Platón; Patočka, Jan; psyche; soul; doxa; areté; bliss; care for the soul; community; ideas; ontological schedule; ontocosmological schedule; Socrates; Plato