Adsorptivní stripping voltametrie ve stanovení lipofilních vitamínů - Sýs, Milan; Žabčíková, Simona; Červenka, Libor; Vytřas, Karel (My University, 2016)
Cílem tohoto příspěvku bylo ověřit, zda adsorptivní stripping diferenčně pulsní voltametrie (AdSDPV) je vhodným nástrojem pro citlivou simultánní elektrochemickou detekci lipofilních vitamínů. Jako zástupci byly vybrány retinol (vitamin A1), cholekalciferol (vitamin D3), α-tokoferol (vitamin E) a fylochinon (vitamin K1). Všechna elektrochemická měření se prováděla ve dvou oddělených krocích vzhledem k lipofilní povaze analytu. V prvním kroku se lipofilní vitamíny akumulovaly na povrchu elektrody ze skelné uhlíkové (GCE), což realizováno ponořením pracovní elektrody do roztoku acetonitrilu (50%, v / v) s obsahem příslušného vitaminu (50,0 μmol.L-1 ) při míchání 400 otáček za minutu po dobu 5 minut. V druhém kroku byla provedena diferenční pulzní voltametrie akumulovaných vitaminů v 0,01 mol.l-1-acetátovém pufru (pH 4,5) při potenciálovém kroku (Estep) 5 mV, potenciálu amplitudy (Eampl) 25 mV, intervalu (t) 0,1 s a rychlosti skenování (ν) 50 mV.s-1.
Adsorptive stripping voltammetry in lipophilic vitamins determination
Keywords: lipofilní vitamíny; elektroda ze skelného uhlíku; adsorptivní voltametrie; analýza margarínů; lipophilic vitamin; glassy carbon electrode; adsorptive voltammetry; margarine analysis