Analýza olejů z motorů kogenerační jednotky - Šnajdr, Erik (Univerzita Pardubice, 2012)
Diplomová práce je zaměřena na posouzení stavu opotřebených motorových olejů Mysella MA-40 z plynového motoru kogeneračních jednotek vybranými metodami tribotechnické diagnostiky. Analýza vzorků motorových olejů byla prováděna pokročilými metodami tribotechnické diagnostiky: infračervenou spektrometrií s Fourierovou transformací, emisní spektrometrií s rotující diskovou elektrodou, laserovou analýzou částic a ferrografií. Vzhledem k tomu, že největší částice opotřebení motoru jsou zachycovány olejovými filtry, byly částice z filtrů vyizolovány a zkoumány světelným mikroskopem a rovněž rastrovacím elektronovým mikroskopem ve spojení s energiově disperzní analýzou.
Analysis of oil from engines of cogeneration units
Keywords: kogenerace; motorové oleje; bioplyny; opotřebení; analytická ferrografie; REM+EDX; cogeneration; motor oil; biogas; wear; analytical ferrography