Deníky Terézy Novákové (1866 - 1875) - Gavlíková, Veronika (Univerzita Pardubice, 2009)
Bakalářská práce je založena na studiu a interpretaci deníků české spisovatelky Terézy Novákové. Jádrem práce jsou rozbory dvou deníků, na jejichž příkladu je prezentována každodennost dospívající dívky v druhé polovině 19. století. Práce může sloužit jako příspěvek k výzkumu ženských deníků 19. století i jako příspěvek k poznání výchovy a dospívání dívky v rodině české inteligence druhé poloviny 19. století.
The diaries of Teréza Nováková (1866 - 1875)
Keywords: ženské deníky; dětství; české spisovatelky; Teréza Nováková; female diaries; childhood; Czech writer