Stresová zátěž perioperační sestry v civilním a vojenském prostředí - Spratková, Petra (Univerzita Pardubice, 2021)
Diplomová práce s názvem Stresová zátěž perioperační sestry v civilním a vojenském prostředí je teoreticko - průzkumnou prací. Zabývá se problematikou stresu perioperačních sester a možných stresových faktorů vyskytujících se především na operačním sále. Porovnává rozdíly v jejich působení v civilní a vojenské oblasti. Teoretická část je rozdělena do tří oblastí. V první je stručně popsán stres, ve druhé náplň práce perioperační sestry a stresové faktory vyskytující se na civilním sále. Třetí, vojenská část popisuje stresové faktory v zahraniční operaci a náplň práce perioperační sestry ve ztížených podmínkách. V průzkumné části jsou zpracována data z dotazníkového šetření. Průzkum je zaměřen na porovnání stresových faktorů mezi civilní a vojenskou sférou.
Stress load of perioperative nurse in civil and military environment
Keywords: stres; stresové faktory; perioperační péče; perioperační sestra; mise; zahraniční operace; stress; stress factors; perioperative care; perioperative nurse; mission; foreign operation