The controversy over racism in Mark Twain's Adventures of Huckleberry Finn - Sapoušek, Milan (Univerzita Pardubice, 2000)
Autor v práci objasňuje otázku rasismu v knize "Dobrodružství Huckleberyho Finna". Na základě argumentů presentovaných v širších souvislostech a podpořených rozborem konkrétních situací je cílem této práce dokázat, že nařčení díla z evokování rasistických nálad jsou přinejmenším unáhlené kroky. Autor poukazuje na fakt, že Twainova krutá ironie a rozhořčení nad americkou společností 19. století, která nejenom schvaluje, ale také podporuje otrokářství jako způsob života, je centrální myšlenkou celého díla. Právě proto může být "Dobrodružství Huckleberryho Fina" považováno za jedno z největších protirasistických děl americké literatury.
Polemika nad otázkou rasismu v Mark Twainově "Dobrodružství Huckleberryho Finna"
Keywords: americká literatura; Anglický jazyk; základní školy; Twain, Mark; rasismus