Sanace zbytkových roztoků po chemické těžbě uranu - Trubač, Martin (Univerzita Pardubice, 2018)
Předmětem této bakalářské práce je popis sanačních technologií a metod používaných k sanaci zbytkových těžebních roztoků po chemické těžbě uranu v těžební lokalitě Stráž pod Ralskem. Metody chemické těžby loužením "in situ" představují značné riziko ohrožení spodních zdrojů pitné vody. Práce popisuje důležitost a význam celé sanace, shrnuje ekologická rizika chemické těžby a limity kontaminantů pro nezbytnou sanaci horninového prostředí.
Remediation of residual solutions after chemical extraction of uranium
Keywords: Chemická těžba; loužení "in situ"; zbytkové technologické roztoky; sanační technologie; neutralizačně dekontaminační stanice.; Chemical mining extraction; "in situ" leaching; residual mining solutions; remediation technologies; neutralization and decontamination station.