Hodnocení výživy a síly stisku ruky u pacientů s hematoonkologickým onemocněním - Součková, Klára (Univerzita Pardubice, 2024)
Diplomová práce se zabývá hodnocením výživy a síly stisku ruky u pacientů s hematoonkologickým onemocněním. Práce je rozdělena na teoretickou a výzkumnou část. Teoretická část se zabývá nejčastějšími hematoonkologickými diagnózami a jejich důsledky, dále je zaměřena na fyzické a psychosociální důsledky onemocnění, výživu hematoonkologických pacientů, druhy výživ, nutriční potřebu a podporu, vyšetření stavu výživy a význam bílkovin. Poslední kapitola teoretické části se zabývá významem svalové síly a metodami měření síly stisku ruky. Ve výzkumné části byl použit kvantitativní výzkum pomocí protokolu pro sběr dat, dále pozorování a měření síly stisku dominantní a nedominantní ruky digitálním ručním dynamometrem.
Assessement of nutrition and hand grip strength in patients with hemato-oncological diseases
Keywords: hematologická onemocnění; hematoonkologie; výživa v onkologii; měření svalové síly; nutriční intervence v hematoonkologii; hematological diseases; haematooncology; nutrition in oncology; measurement of muscle strength; nutritional intervention in haematooncology