Transsexualita pohledem společnosti - Prinke, Michael (Univerzita Pardubice, 2014)
Bakalářská práce se zabývá problematikou transsexuálních jedinců a přibližuje jejich proces přeměny pohlaví. Je prací teoreticko-výzkumnou. Teoretická část vymezuje základní pojmy úzce spjaté s transsexualitou a přibližuje obecný pojem transsexualita s teorií vzniku tohoto fenoménu. Další část práce popisuje jednotlivé etapy procesu přeměny pohlaví, nastiňuje rozdíly mezi Female-to-Male a Male-to-Female transsexuály. Zabývá se také problémem náboženství a rodičovství v daném ohledu a zmiňuje výskyt transsexuálních jedinců. Praktická část je zaměřena na kvantitativní výzkum a využívá dotazníkového šetření, jehož cílem je zjistit informovanost a postoj společnosti vůči transsexuálním jedincům.
Transsexuality in social perspective
Keywords: transsexualita; identita; pohlaví; gender; společnost; transsexuality; identity; sex; gender; society