Změny v pojetí dětství a rodičovství: Život s handicapovaným dítětem z pohledu rodiny - Tuhá, Terezie (Univerzita Pardubice, 2020)
Bakalářská práce je zaměřena na problematiku života rodiny s handicapovaným dítětem. Nejprve popíše přístupy sociálních věd k postižení a představy o normativním dětství a rodičovství. Zajímá se o to, jak se tyto konstrukce rolí a procesu výchovy promění s narozením handicapovaného dítěte a jakou roli při tom hrají vlivy sociálního okolí (neformálních sociálních sítí či institucí). Informanty jsou nejen rodiče, ale i sourozenci dítěte. Práce je založena na vlastním kvalitativním terénním výzkumu s rodinami. Hlavní metodou je interview - technika polostrukturovaného rozhovoru, doplněné pozorováním.
Changes in the concept of childhood and parenthood: Life with a child with disabilities from the perspective of the family
Keywords: zdravotní postižení; rodina; rodiče; sourozenci; disability; family; parents; siblings