Constraint programmingan application for graph coloring - Jánošíková, Ľudmila; Stasinka, Radoslav (Univerzita Pardubice, 2003)
Článek se zabývá algoritmy pro barvení grafu založenými na programování s omezujícími podmínkami. Popisuje princip programování s omezujícími podmínkami a jeho implementaci na uvedený problém. Obsahuje výsledky výpočetních experimentů, které navzájem porovnávají různé modifikace algoritmu pro obarvení grafu určitým počtem barev. Na základě nejrychlejší modifikace jsme sestavili algoritmus pro obarvení grafu minimálním počtem barev. Tento algoritmus jsme porovnali s klasickým backtracking algoritmem.
Keywords: barevné označení; Grafy; Algoritmy