Současná rizika fungování systému sociálně právní ochrany dítěte - Šťastná, Nikola (Univerzita Pardubice, 2016)
Práce popisuje současný stav systému sociálně právní ochrany dítěte. Ukazuje základní mechanismy sociálně právní ochrany dětí, legislativy a činnosti institucí v dané oblasti. Teoretická východiska práce vycházejí z postavení dětských práv ve společnosti, také v souvislosti s právy rodičů a možností zásahu státu. Cílem práce je vymezit rizika fungování současného systému sociálně právní ochrany dítěte. Autorka provádí analýzu základních dokumentů dané problematiky, které upozorňují na problematickou oblast, z dostupných zpráv a výzkumů i zkušeností ze zahraničí a z ČR.
Current Risks of the Social Legal Child Protection System
Keywords: sociálně právní ochrana dítěte; institucionální péče; práva dítěte; pěstounská péče; zahraniční systémy péče; social legal child protection system; institutional care; children´s rights; foreign care systems; foster care