Rituální život hnutí Haré Kršna: situace v České republice - Kuncová, Sabina (Univerzita Pardubice, 2013)
Hnutí Haré Kršna je nejrozšířenější náboženskou skupinou indické tradice v západním světě. Toto hnutí na západ přinesl Bhaktivédanta Swami Prabhupáda. Práce popisuje počátky tohoto systému v Americe a později i na našem území od dob komunistického režimu až po současnost. Jsou zde stručně nastíněny problémy, které ve skupině nastaly. Těžiště práce spočívá v mapování, popisu a analýze rituální praxe hnutí v českém prostředí. Součástí této práce byl i terénní výzkum probíhající na farmě Kršnův dvůr, dále v kazatelském centru Prabhupád Bhavan v Brně a letních táborech Náma Hatta v Protivanově. Metodou je zúčastněné pozorování během dobrovolnické činnosti a polostrukturované rozhovory s členy. Cílem výzkumu je zjistit nakolik se tradice a zvyky přenesly do západních podmínek, popřípadě z jakých důvodů se některé neprovádí. Práce je členěna do tří hlavních kapitol: první se věnuje historii hnutí, druhá popisuje konkrétně rituální praxe současného hnutí. Poslední se zabývá praxí v komunitě a v běžných podmínkách a zároveň popisuje situaci v hnutí ve Velké Británii a Maďarsku.
Ritual life in the Hare Krsna movement: situation in the Czech Republic
Keywords: hnutí Haré Kršna; Čaitanja; Prabhupáda, Bhaktivédánta Swami; oddanost; rituály; svátky; narození; svatební obřady; smrt a pohřby; Hare Krshna movement; Čaitanja; devotion; festivals; nativity; wedding ceremonies; death and funerals; rituals