Život pacienta s onemocněním Bechtěrevova choroba - Lieskovská, Kristýna (Univerzita Pardubice, 2014)
Tématem mé bakalářské práce je Život pacienta s onemocněním Bechtěrevova choroba. Práce je rozdělena do dvou částí. První je teoretická část, zde je pojednáváno o anatomii páteře, zejména křížové oblasti. Část práce je věnovaná samotnému onemocnění Bechtěrevova choroba, základnímu rozdělení, ztuhnutí páteře klinickému obrazu a léčbě. Jedna z kapitol se věnuje vyšetření hybnosti páteře. V oblasti léčby jsem se nejvíce zaměřila na pohybovou aktivitu. Druhá část je výzkumná, zaměřená na vyhodnocení dotazníku a statistické zpracování údajů u vybraných respondentů ve zdravotnickém zařízení provádějící diagnostiku a ambulantní a hospitalizační léčbu revmatických onemocnění. Dotazníky byly zaměřeny především na kvalitu života, jak ambulantních, tak hospitalizovaných klientů. Především jsem zjišťovala, jak se cítí, zda je nemoc nějak omezuje. Praktickým výstupem práce je návrh cvičebných úkonů, které brání ztuhnutí páteře a ve výsledku působí i úlevu od bolesti. Účelem je protažení páteře a velkých kloubů.
The life of a patient with the illness disease Ankylosing
Keywords: Bechtěrevova choroba; hybnost páteře; RHB; motion of the spine; physical therapy; Bechterew's disease