Analýza syntetických potravinářských barviv pomocí kapalinové chromatografie - Petruchová, Jana (Univerzita Pardubice, 2018)
Bakalářská práce se zabývá stanovením syntetických potravinářských barviv pomocí kapalinové chromatografie. Teoretická část se věnuje dělení, charakteristice a užití syntetických potravinářských barviv. Dále pak principu a instrumentaci vysokoúčinné kapalinové chromatografie se zaměřením na hydrofilní interakce včetně možností stanovení barviv v různých potravinách či tělních tekutinách. Experimentální část je zaměřena na možnost separace těchto barviv pomocí hydrofilní interakční kapalinové chromatografie.
Analysis of synthetic food dyes using liquid chromatography
Keywords: analýza; barviva; hydrofilní interakční kapalinová chromatografie; kapalinová chromatografie; syntetická potravinářská barviva; analysis; dyes; hydrophilic interaction liquid chromatography; liquid chromatography; synthetic food dyes