Aplikace chemometrických metod při spektrometrickém stanovení viskozity a viskozitního indexu olejů - Hodr, Tomáš (Univerzita Pardubice, 2014)
Práce se zabývá přehledem současného stavu poznatků o olejích používaných v dopravních prostředcích. Popisuje jejich podstatné vlastnosti viskozitou a viskozitní indexem a způsoby jejich zjišťování. Hlavním výstupem práce je návrh a ověření chemometrických modelů, kterými lze ve spojení s FTIR spektrometrií z jediného spektra zjistit viskozitu a viskozitní index.
Application of chemo metric metods to spectrometric assessment of viscosity and viscosity index of oils
Keywords: oleje; viskozita; viskozitní index; FT-IR spektrometrie; chemometrie; modely; oils; viscosity; viscosity index; FT-IR spectrometry; chemometry; models