Kompenzační povaha nevědomí, dopad absence duchovního rozměru na jednotlivce a společnost podle díla C. G. Junga - Kůtková, Kateřina (Univerzita Pardubice, 2024)
Předkládaná práce se zabývá otázkou, jaký dopad na psychickou kvalitu života jednotlivce i společnosti jako takové může mít absence duchovního rozměru. Zastávám stanovisko, že Jung správně odhadl povahu nevědomí lidské psyché na úrovní jak osobní, tak kolektivní. Ve své práci tedy předložím Jungův popis o povaze a funkci nevědomí. Ten bude stěžejní pro následné objasnění teze o důsledku absence duchovního rozměru, jakožto zhoršení psychické kvality osobního života jednotlivce. Dále také objasním, jaký dopad dle Junga toto zhoršení může mít na společnost jako celek.
The compensatory nature of the unconscious, the impact of the absence of the spiritual dimension on the individual and society according to the work of C. G. Jung.
Keywords: Jung, Carl Gustav; nevědomí; náboženství; psychoterapie; sekularizace; Jung, Carl Gustav; unconscious; religion; psychotherapy; secularization