Komplementárně-fenomenologický přístup Nielse Bohra k fenoménu živého. - Grygar, Filip (Slovenská akadémia vied, 2016)
Příspěvek shrnuje Bohrovo porozumění fenoménu živého prostřednictvím fenomenologického přístupu. První část příspěvku představuje Bohrovu ideu komplementarity, další část se zabývá vybranými souvislostmi mezi epistemologickou či filosofickou lekcí kvantové teorie a fenomenologií. Třetí část se zaměřuje na možnosti fenomenologické interpretace Bohrovy koncepce komplementarity, jazyka a fenoménu. Závěr příspěvku se obrací ke komplementaritě mechanistické, teleologické a hermeneutické deskripce fenoménu živého.
Niels Bohr´s Complementary-phenomenological Approach to the Phenomenon of the Living
Keywords: Bohr; Husser; Heidegger; Complementarity; Phenomenology; Phenomenon of the Living; Bohr; Husser; Heidegger; komplementarita; fenomenologie; fenomén živého