Aktivizace klientů rezidenčního zařízení sociálních služeb - Neubauerová, Zuzana (Univerzita Pardubice, 2023)
Tato bakalářská práce je teoreticko-průzkumná a pojednává o využití aktivizačních činností v rezidenčním zařízení. Teoretická část se zabývá vymezením pojmů stáří a stárnutí a také jeho fyzickými, psychickými a sociálními změnami. Dále se zabývá vymezením pojmů kognitivní funkce a komunikace. Je zde také vymezen pojem volný čas a volnočasové aktivity. Aktivizace seniorů v domovech pro seniory je popsána v poslední kapitole teoretické části. V kapitole komunikace jsou popsány chyby v komunikaci se seniory, zásady a vhodné komunikační dovednosti aktivizačního pracovníka. Cílem průzkumné části je zjistit, jaké zkušenosti mají klienti vybraného zařízení s aktivizačními činnostmi. Cíl jsem zjišťovala pomocí dotazníkového šetření v kvantitativní metodologii.
The activation of clients in a residential facility of social services
Keywords: aktivizace seniorů; stáří; sociální služby; volnočasové aktivity; komunikace; activation of seniors; old age; social services; free time activities; communication