Zhodnocení vlivu přípravy V-alumina a V-SBA-15 katalyzátorů na distribuci VOx částic a jejich aktivitu a selektivitu v oxidativní dehydrogenaci etanu - Novák, Michal (Univerzita Pardubice, 2015)
Hlavním cílem diplomové práce bylo srovnání dvou metod příprav V-katalyzátorů, a to metody impregnace a molekulární disperze. Pozornost byla zaměřena na analýzu distribuce VOx částic na alumina a SBA-15 nosičích plynoucí z obou typů příprav V-katalyzátorů a dále pak na aktivitu/selektivitu těchto částic v ODH etanu. Připravené V-Al2O3 a V-SBA-15 katalyzátory byly charakterizovány metodou XRF (chemické složení) a metodami DR UVVIS spektroskopie a H2-TPR (analýza distribuce VOx částic). Oxidativní dehydrogenace etanu byla studována v teplotním rozsahu 400-600 °C, konstantní navážku katalyzátoru 200 mg (W/F 0,12 gkat?s?ml-1) a pro složení reakční směsi 7,5 % etanu, 2,5 % O2 a 90 % He.
The role of V-alumina and V-SBA-15 catalysts preparation on the distribution of VOx species and its C2-ODH activity
Keywords: ODH; etan; vanadové katalyzátory; alumina; silika; MDD; ethane; vanadium catalysts; alumina; silica