Cytostatické aktivita monocyklopentadienylových sloučenin molybdenu - Krejčířová, Markéta (Univerzita Pardubice, 2015)
V diplomové práci byla stanovena cytotoxická aktivita monocyklopentadienylových komplexů, které měly jako centrální atom molybden. Testování bylo provedeno na nádorových liniích buněk MOLT-4 a HL-60. Ke stanovení cytotoxické aktivity byl použit WST-1 test. Celkově byl stanoven inhibiční účinek IC50 u 21 organokovových komplexů. Bylo zjištěno, že zavedením chelátově vázaného 1,2-diaminobenzenu, resp. 1,2-diamino-4,5-dimethoxybenzenu dochází ke ztrátě cytostatické aktivity. Nejaktivnějšími studovanými komplexy byly sloučeniny obsahující N,N'- chelátově vázaný 4,7-difenyl-1,10-fenantrolin (Mo2, Mo5, Mo11, Mo14, Mo17), 5-amino-1,10-fenantrolin (Mo3, Mo6, Mo12, Mo15). Nejúčinnějším byl komplex Mo12 s hodnotou IC50 = 0,7 + - 0,08 M.
Cytostatic activity of the monocyclopentadienyl molybdenum compounds
Keywords: cancer; cytostatic; organometallic compounds; WST-1; molybdenum; rakovina; cytostatika; organokovové sloučeniny; molybden