Restaurování skulptury muže zápasícího s gryfem (satyr II) ze zámku Jezeří - Vítková, Eliška (Univerzita Pardubice, 2023)
Práce se zabývá restaurováním skulptury muže zápasícího s gryfem vytvořené z křemičitého pískovce. Socha je jedou z protějškových soch pocházejících z dílny sochaře Jana Adama Dietzeho působícího na zámku Jezeří v 1. pol. 18. století. Socha původně sloužila jako chrlič na vodní kaskádě v zahradě Lusgärten. První část dokumentu je věnována rozsáhlému průzkumu skládajícímu se z restaurátorské, chemicko-technologické a umělecko-historické části. Podrobněji se průzkum zabývá ikonografii a analogii díla, dále i zkouškami tmelících směsí s obsahem slévárenského písku. Na základě průzkumů byl vypracován restaurátorský záměr a koncepce. Druhá část dokumentu obsahuje podrobný popis restaurátorských prací a detailní fotografickou dokumentaci. Restaurátorský zásah věnuje pozornost, jak doplňování chybějících hmot kamene, tak i například míře čistění černého povlaku nebo odsolovacím zábalům. Poslední částí dokumentu jsou přílohy obsahující historické fotografie a přílohy k chemicko-technologickému průzkumu
Restoration of the sculpture of a man wrestling with a griffin (Satyr II) from Jezeří Castle
Keywords: restaurování; konzervace; rekonstrukce; křemičitý pískovec; skulptura; socha; umělý kámen; státní zámek Jezeří; kaskáda; chrlič; zápas s gryfem; gryf; ikonografie; Jan Adam Dietz; restoration; conservation; reconstruction; siliceous sandstone; sculpture; statue; artificial stone; Jezeří State Castle; cascade; gargoyle; griffin fight; griffin; iconography; J. A. Dietz