Syntéza kationtových N,C,N-pincerových komplexů telluru - Doležal, Lukáš (Univerzita Pardubice, 2022)
Tato bakalářská práce je věnována souhrnu dosud známých organokovových sloučenin telluru se zaměřením na Lewisovsky kyselé C,N- a N,C,N-chelatované organotellurnaté a organotelluričité iontové sloučeniny. V experimentální části se tato práce zabývá přípravou nových C,N- a N,C,N-chelatovaných organotellurnatých kationtových sloučenin a jejich oxidací na organotelluričité s využitím hexafluoroantimoničnanu jako kompenzujícího málo nukleofilního iontu.
Synthesis of cationic N,C,N-pincer complexes of tellurium
Keywords: tellur; organotellurnaté kationty; organotelluričité kationty; C,N-chelatující ligandy; N,C,N-chelatující ligandy; tellurium; organotellurium(II) cations; organotellurium(IV) cations; C,N-chelating ligands; N,C,N-chelating ligands