Kvalita života pacientů s obezitou hodnocena v kontextu intervalů populační normy - Faltová, Barbora; Papršteinová, Markéta; Blanař, Vít; Kánská, Lucie (My University, 2022)
Obezita je onemocnění ovlivňující téměř každý systém lidského těla a ovlivňuje tak kvalitu života jedince. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) je celosvětově obezitou postiženo 650 milionů lidí s prevalencí téměř trojnásobně zvýšenou od roku 1975. Cílem kvantitativního výzkumného šetření bylo zjistit kvalitu života obézních jedinců navštěvujících obezitologické poradny. Výzkumný soubor v počtu 100 respondentů byl sestaven v souladu s výzkumným cílem. Pro zjištění a vyhodnocení kvality života respondentů výzkumného šetření byl použit standardizovaný dotazník WHOQOL-BREF. Výzkumná zjištění vycházejí z domén standardizovaného dotazníku. Ke každé doméně byl vypočítán doménový skór a následně porovnán mezi jednotlivými skupinami respondentů, a s intervaly populační normy. Výsledky ukazují na nejlepší kvalitu života obézních jedinců v doméně prostředí, a naopak nejnižší kvalitu života respondenti udávají v doméně fyzické zdraví s doménovým skórem pod hranicí intervalu pro populační normu.
Quality of life of obese patients evaluated in the context of the population norm
Keywords: obezita; kvalita života; standardizovaný dotazník WHOQOL-BREF; interval populační normy; obesity; quality of life; standardized WHOQOL-BREF questionnaire; population norm interval