Studium vlivu opotřebení motorových olejů a provozního zatížení na únosnost mazacího filmu - Tunega, Jan (Univerzita Pardubice, 2023)
Pro správnou funkci motoru je důležité vytvoření olejového filmu mezi pohyblivými částmi motoru. Stárnutí motorového oleje ovlivňuje jeho schopnosti tento film vytvořit a udržovat. Tato schopnost je hlavně ovlivněna změnou viskozity, a to degradací a kontaminací nečistostmi, což vede k snížení únosnosti mazacího filmu. Tato bakalářská práce se zabývá vlivem opotřebení a zatížení na únosnost olejového filmu. Tyto vlastnosti jsou hodnoceny na výsledkách získaných pomocí Stabingerova viskozimetru, FTIR spektrometru a Reichertova testu.
Study of the effect of engine oil wear and operational load on the load-bearing capacity of the lubricating film
Keywords: motorový olej; mazací film; kontaminace; degradace; viskozita; opotřebení; Stabingerův viskozimetr; FTIR spektrometrie; Reichertův test mazivosti; engine oil; lubricating film; contamination; degradation; viscosity; wear; Stabinger viscometer; FTIR spectrometry; Reichert lubricity test