Služební poměr dle zákona o státní službě - Mádlová, Simona (Univerzita Pardubice, 2019)
Cílem práce je analýza právní úpravy postavení úředních osob dle zákona č. 234/2014 Sb., o státní službě, v platném znění, včetně nálezu Ústavního soudu k tomuto předpisu a dostupné judikatury správních soudů. Proces přijímání do státní služby bude detailněji analyzován v praktické části, která se zaměří na postupy ve vybraném orgánu státní správy. Při analýze budou použity právně-hermeneutické metody výkladu právních předpisů. Budou zhodnoceny jak nedostatky právní úpravy, tak aplikační praxe, přičemž budou navržena opatření k jejich odstranění de lege ferenda.
Civil Service Relationship under the Act on Civil Service
Keywords: zákon o státní službě; služební poměr; státní služba; veřejná správa; státní zaměstnanci; služební zákon; depolitizace; ústavní stížnosti; legislativa; Act on Civil Service; civil service; public administration; public servant; public servants act; depoliticization; constitutional complaints; legislation