Pohotovost schopností vojenských hasičských jednotek a optimalizace jejich směnného provozu - Tschöpová, Eliška (Univerzita Pardubice, 2022)
Formou případové studie je analyzována nákladnost čtyřsměnného a pětisměnného režimu vojenské hasičské jednotky (VHJ) na letišti v Pardubicích. Vstupem pro analýzu jsou standarty a normativy poskytnuté vojenskými hasiči v Pardubicích. VHJ Pardubice zajišťuje požární ochranu při leteckém provozu letiště a je složena z 41 vojáků z povolání a z 18 občanských zaměstnanců. Pomocí výpočtů bylo zjištěno, že pro tuto jednotku je ekonomicky výhodnější pětisměnný provoz než čtyřsměnný provoz. Při zohlednění základních rozdílu mezi občanskými zaměstnanci a vojáků z povolání jsou největším rozdílem přesčasové hodiny. Pro vojáky z povolání je zohledněn měsíční plat i pro práci přesčas do maximální výše 150 hodin přesčasů za rok. Pro občanské zaměstnance není práce přesčas v měsíčním platu zohledněna, a proto musí být proplacena.
The emergency of capabilities of military fire brigade and optimalization of its shift work
Keywords: vojenské hasičské jednotky; požární ochrana; Integrovaný záchranný systém; jednotky požární ochrany; military fire brigade; fire protection; integrated rescue system; fire protection units