Epoxidace esterů nenasycených mastných kyselin - Jiroušková, Ema (Univerzita Pardubice, 2022)
Práce se zabývá epoxidací esterů získaných z olejů s vysokým obsahem nenasycených mastných kyselin. Nejprve jsou popsány oleje, jejich výroba a vlastnosti. Dále práce popisuje transesterifikaci, epoxidaci a použité analytické metody. V rámci experimentální práce byly epoxidovány estery získané transesterifikací tří druhů olejů (řepkového, lněného a oleje z lničky) se dvěma druhy alkoholů (methanol a butanol). U epoxidovaných esterů bylo stanoveno jodového číslo, epoxidový ekvivalent a viskozita. K největšímu snížení jodového čísla, čili ke snížení obsahu dvojných vazeb, došlo u epoxidovaných esterů získaných z řepkového oleje. Nejvyššího epoxidového ekvivalentu bylo dosaženo u epoxidovaného methylesteru z lněného oleje kvůli tomu, že lněný olej má nejvyšší obsah dvojných vazeb. U viskozity platilo, že vzniklé oxiranové skupiny způsobily nárůst viskozity až dvojnásobně.
The epoxidation of esters of unsaturated fatty acids
Keywords: oleje a tuky; mastné kyseliny; transesterifikace; methanol; butanol; epoxidace; oils and fats; fatty acid; transesterification; methanol; butanol; epoxidation