Analýza polyacetylenů v kořenové zelenině - Kvášová, Barbora (Univerzita Pardubice, 2024)
Diplomová práce se zabývá analýzou polyacetylenů v kořenové zelenině z čeledi miříkovitých. Extrakce těchto látek z mrkve, petržele a pastináku byla provedena pomocí různých extrakčních technik, přičemž nejvyšší účinnosti extrakce bylo dosaženo extrakcí dichlormethanem. Pro následné stanovení obsahu polyacetylenů ve vybraných vzorcích kořenové zeleniny byla použita kapalinová chromatografie se spektrofotometrickou detekcí. Protože komerčně dostupné standardy jsou velmi drahé, bylo v rámci této diplomové práce přistoupeno k izolaci falcarinolu pomocí preparativní chromatografie. Z jednoho kilogramu čerstvé petržele bylo získáno 24,4 mg čistého standardu a bylo uspořeno značné množství finančních prostředků.
Analysis of polyacetylenes in root vegetables
Keywords: polyacetyleny; falcarinol; falcarindiol; pastinák; petržel; HPLC; polyacetylenes; falcarinol; falcarindiol; parsnip; parsley; HPLC