Neurodegenerativní onemocnění: Alzheimerova choroba - Matoušová, Pavlína (Univerzita Pardubice, 2020)
Bakalářská práce pojednává o neurodegenerativním onemocnění, zejména se zaměřuje na problematiku Alzheimerovy choroby. Na začátku je vypracován stručný popis neurodegenerativního onemocnění, jež zahrnuje Alzheimerovu chorobu. Následně je popsána historie Alzheimerovy choroby a detailní popis nemoci, především patogeneze, která zahrnuje změny probíhající v mozku. Na to navazuje popis histologické stránky a jednotlivých stádií nemoci. Následně jsou popsány rizikové faktory a diagnostika zahrnující popis jednotlivých vyšetření. V závěru jsou uvedeny možnosti léčby Alzheimerovy choroby.
Neurodegenerative Disorder: Alzheimer's Disease
Keywords: Alzheimerova choroba; amyloid; tau protein; diagnostika; terapie; Alzheimer's disease; amyloid beta; tau protein; diagnostics; therapy