Sociální aspekty života uživatelů azylových domů a jejich znovuzačlěnění do společnosti - Pekáčová, Barbora (Univerzita Pardubice, 2013)
Cílem této diplomové práce je zjistit, jak ovlivňují sociální aspekty života uživatelů azylových domů jejich případnou reintegraci do společnosti. Zaměřuje se hlavně na vliv rodiny a vrstevníků, případně celého sociálního prostředí, sociální situace, ve které klient žil, než přišel o domov a okrajově se zaměřuje i na ostatní okolnosti, které na klienta mohly působit, než se stal osobou bez přístřeší a klientem azylového domu. V teoretické části jsem se zabývala Azylovými domy v ČR, jejich organizací a fungováním, cílovou skupinou klientů těchto institucí a poté jsem se zaměřila na sociální aspekty života těchto jedinců a jejich souvislost s případnou reintegrací do společnosti. Praktická část je prezentací mého kvalitativního výzkumu. Úkolem zkoumání bylo zjistit, jak u klientů azylových domů mohou předchozí sociální poměry přispět k jejich případné reintegraci do společnosti a návratu do normálního života.
Social aspects of life of users of shelters and their reintegration into society
Keywords: bezdomovectví; azylové domy; sociální aspekty; homelessness; shelter; social aspects