Zlatá Horečka prezentovaná v krátkých povídkách Breta Harta - Dvořáková, Dana (Univerzita Pardubice, 2011)
Cílem této diplomové práce je analýza vybraných Hartových povídek, ve kterých bude brán zřetel na zachycení zlaté horečky a charakteristiku spisovatelova literárního stylu a prostředků, kterých využívá. Tato analýza se opírá o jedny z jeho neoceňovanějších děl "The Luck of Roaring Camp" a "The Outcast of Poker Flat". Dále bude také poukázáno na recepci a vliv, jež jeho krátká vyprávění měly na širokou veřejnost. V závěru budou Hártova díla porovnána s jinými literárními pracemi podobně zaměřenými.
Presentation of gold rush in Bret Harte short stories
Keywords: Bret Harte; zlatá horečka; divoký západ; The Luck of Roaring Camp; The Outcast of Poker Flat; gold rush; western region