Informovanost účastníků kurzů autoškoly ohledně první pomoci - Popelková, Eliška (Univerzita Pardubice, 2024)
Tématem této bakalářské práce je informovanost účastníků kurzů autoškoly ohledně první pomoci (dále jen PP). Práce se skládá z teoretické a průzkumné části. Teoretická část se zaměřuje na problematiku poskytování PP v dopravním prostředí, obsahuje definici a dělení PP, legislativu PP, zásady jednání při dopravních nehodách, vybrané postupy v poskytování PP, základy polohování a transportu postiženého. Průzkumná část se zaměřuje na informovanost účastníků kurzů autoškoly ohledně PP. Sběr dat probíhal formou kvantitativního šetření za použití dotazníku vlastní tvorby, jež vycházel z odborných zdrojů. Toto průzkumné šetření odhalilo nedostatečnou informovanost respondentů ohledně kardiopulmonální resuscitace u dětí. Dalším tématem, se kterým měli respondenti problém byly zásady při přiložení zaškrcovadla.
Awareness of first aid among participants of driving school courses
Keywords: první pomoc; autoškola; dopravní nehody; řidiči; first aid; driving school; traffic accidents; drivers